Шевченківські місця нашої столиці

До болі мало часу судилося Тарасові Шевченку провести на милій його серцю Україні. Ще менший термін припав на дні поетового перебування у Києві. Тут він бував у пору свого отроцтва. Тут, уже як поет і художник, натхненно творив у роки своєї молодості. До Києва повернувся після десятилітнього заслання з намірами вже ніколи не розставатися з оспіваною у віршах і прозі, змальованою олівцем і фарбами рідною землею.

Понад сто разів згадується Київ в літературних творах Кобзаря.
Не раз з любов’ю увіковічив художник київські краєвиди.

Вид на Володимирську гірку, орієнтовно з того місця, де знаходиться тепер Київська державна філармонія.

/Files/images/2016/shevchenko__kiv/1.jpg

Видубецький монастир

/Files/images/2016/shevchenko__kiv/2.jpg

Аскольдова могила

/Files/images/2016/shevchenko__kiv/3.jpg

Кияни з пошаною охороняють пам'ятні місця, пов’язані з перебуванням Т. Шевченка у Києві. Зберігся будинок у провулку Шевченка, 8-А (колись це місце називали Козиним болотом). Тепер тут знаходиться літературно-меморіальний будинок-музей Т.Г.Шевченка. Пам'ятають Шевченка і стіни Київського університету, що на вул. Володимирській, 60, Києво-Печерської лаври та Видубицького монастиря. Найулюбленішими куточками міста, де бував сам Шевченко, були Володимирська гірка, Аскольдова могила.

Аскольдова могила

/Files/images/2016/shevchenko__kiv/4.jpg

Видубицький монастир

/Files/images/2016/shevchenko__kiv/5.jpg

Володимирська гірка

/Files/images/2016/shevchenko__kiv/6.jpg

Навпроти університету стоїть величний пам'ятник Кобзареві. Тут завжди людно – нащадки вклоняються великому синові свого народу.

/Files/images/2016/shevchenko__kiv/7.jpg

Та є Києві ще живі свідки Тарасового перебування у нашому місті. Так, поряд із площею Тараса Шевченка, на території Інституту ендокринології і обміну речовин НАН України, зростає дуб, вік якого становить близько 400 років, а висота — 22 м.

/Files/images/2016/shevchenko__kiv/8.jpg

А на вул. Вишгородській, 45, на території колишнього маєтку Крістерів, що колись носив назву «Кинь-Грусть», збереглося кілька дубів, лип і каштанів, вік яких становить 150–200 років, а висота — 20–25 м.

/Files/images/2016/shevchenko__kiv/9.jpg

На вул. Осиповського, зростає найбільший і найстаріший у Києві дуб віком 600–700 років, відомий як віковий дуб Крістера. Це унікальний об’єкт, що має наукову, історико-культурну, естетичну, екологічну та виховну цінність. Пам’ятка пов’язана не тільки з Вільгельмом Крістером, а й з Тарасом Шевченком, який гостював у нього. Вік, приблизно 700 років, висота 25 метрів, обхват 6 метрів 20 сантиметрів. Знаходиться неподалік будинку №1 по вулиці Осиповського.

/Files/images/2016/shevchenko__kiv/10.jpg

На території парку садово-паркового мистецтва місцевого значення «Березовий гай», недалеко від перехрестя вулиць Білецька і Вишгородська росте віковий дуб. За легендою під ним поет любив відпочивати. Вік дерева приблизно 300 років, висота 15м, обхват стовбура— 4,50 років, висота 15м,

/Files/images/2016/shevchenko__kiv/11.jpg

Шовковиця Шевченка— меморіальне дерево, пов'язане з ім'ям великого українського поета Т.Г.Шевченка, зростає у дворику літературно-меморіального будинку-музею Т. Шевченка в Києві. Дерево бачило Т. Шевченка, який проживав у цьому будинку в 1846 р. Обхват шовковиці— 3,30м, висота 10м, вік 150 років

/Files/images/2016/shevchenko__kiv/12.jpg

Шовковиця Шевченка в НБС НАН України— меморіальне дерево, пов'язане з ім'ям Т.Г.Шевченка. Висота шовковиці— 10м, обхват стовбура −3,40м. Вік 150–200 років. Росте в Києві в Національному ботанічному саду НАН України зліва по алеї, шо веде до Видубецького монастиря.

/Files/images/2016/shevchenko__kiv/13.jpg

/Files/images/2016/shevchenko__kiv/DSCN1385.JPG Вочевидь побачити меморіальні місця, пов’язані з постаттю видатного Українця, на власні очі перевірити стан унікальних київських дерев – Ви зможете за адресами, наведеними нами. Бажаємо приємних та пізнавальних прогулянок містом!
Нехай допоможе Вам у мандрівці книга Петра Жура "Шевченківський Київ".

Кiлькiсть переглядiв: 1108

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Фотогалерея

Дата останньої зміни 16 Квітня 2024

Цей сайт безкоштовний!