Як говорити про людину, а не про її інвалідність. Гра-тренінг до Міжнародного дня боротьби людей з інвалідністю за свої права

«Місця для інвалідів», «Пішохідний перехід облаштовано з урахуванням потреб сліпих», «Товариства глухих»… Донедавна такі словосполучення не чіпляли нашої уваги. Про те, що вони можуть бути образливо для якоїсь частини наших співгромадян ми навіть не думали. Та суспільство, хоча й повільно, але невпинно змінюється в бік толерантності і взаємоповаги громадян один до одного.

Принизливі слова «інваліди», «глухі», «німі» … замінили на «особливі люди», «люди з обмеженими можливостями» . І це виявилося теж не найкращим вирішенням проблеми. Адже кожна людина – особлива, а люди з обмеженими можливостями – не обмежені в прагненні творити, мислити, досягати успіху в багатьох галузях людської діяльності.

Вже більше 3-х років в Україні офіційно заборонили термін "інвалід". Тепер правильно говорити "особа з інвалідністю". В першу чергу ми робимо акцент на людину, а не на її інвалідність.

А чи правильно ми вживаємо інші терміни стосовно таких людей? Можливо, деякі з них образливі, а ми й не знали? Давайте потренуємося, як правильно назвати людину з інвалідністю, якщо хочемо більш детально її охарактеризувати:

Кiлькiсть переглядiв: 629

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Фотогалерея

Дата останньої зміни 28 Березня 2024

Цей сайт безкоштовний!